У фонду Завичајног одељења Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, у збирци рукописа, чува се Записник Организационог одбора „Братство- јединство“ 12-14. октобра, вођен у периоду од 1975-1980. године.

„Југословенски сусрети „Братство-јединство“ (1975*) одвијали су се у духу опште југословенске манифестације као дуг ове генерације према родољубима стрељаним октобра месеца 1941. год. од стране фашистичког окупатора. Тих октобарских дана у кругу Фабрике вагона стрељано је 6.000 радника, сељака и деце из свих крајева наше земље.

Краљево чини на овај начин напоре да се октобарским жртвама одају заслужне почасти у чему нам много помажу и учесници југословенских сусрета „Братство-јединство“.

Веће Савеза синдиката општине Краљево кроз ове сусрете жели да оживи успомене на генерацију која је октобарских дана 1941. године пркосила голим грудима окупатору наше домовине. Наша је обавеза да се сетимо ових жртава у тренуцима када уживамо благодети слободе и социјализма за чије је идеале положено много жртава.“

Из Извештаја о току такмичења и постигнутим резултатима на VIII југословенским сусретима „Братство-јединство“, одржаним дана 12. до 14. октобра 1975. године, у Краљеву.

Advertisements

„Приликом закопавања стрељаних треба пазити да се тамо не стварају српска светилишта (ходочашћа). Стављање крстова на гробове, украшавање истих итд. треба спречити. Зато треба сахрањивање вршити намерно на усамљеним местима.“ (Из наредбе генерала Франца Бемеа од 10.10.1941. године)